Hela den här artikeln är en ANNONS från Bollnäspartiet

Markus Wengelin, ordförande i Bollnäspartiet.

Bollnäspartiet vill skapa trygga mötesplatser för unga: “Måste sluta gissa vad ungdomarna vill ha”

Ungdomarna i Bollnäs kommun behöver fler trygga mötesplatser. Bollnäspartiet vill ge bättre förutsättningar för unga att själva vara med och skapa sina platser.
– Ungdomarna behöver vara inkluderade på ett helt annat sätt än vad de är i dag, säger Markus Wengelin, ordförande i Bollnäspartiet.

En plats att hänga på med sina vänner, kanske lyssna på musik ihop, skapa någonting eller helt enkelt bara få utrymme att snacka. Ett ställe för ungdomar, skapat av ungdomar. Det är något som Bollnäspartiet arbetar för.

Läs mer om Bollnäspartiet och deras politik här.

De vill se fler mötesplatser i kommunen som tilltalar unga med olika intressen och preferenser. Bollnäspartiet är dessutom medvetna om att de inte kan skapa dessa platser själva utan att det behöver ske tillsammans med ungdomarna.

– Idag får ungdomarna inget utrymme att vara med och forma de här platserna. Så jag tror att politiker och tjänstepersoner måste sluta gissa vad ungdomarna vill ha och i stället fråga och lyssna på ungdomarna. En del kan handla om att skapa förutsättningar för att platser och verksamheter kan växa fram naturligt utifrån ungdomarnas intresse, säger Oskar Myrberg (BP), ordförande i kulturnämnden. 

Oskar Myrberg, Bollnäspartiet.

För att få till fler trygga mötesplatser vill Bollnäspartiet involvera fler aktörer i arbetet. Idag utreds möjligheten för alternativa driftsformer för fritidsgårdsverksamhet och den öppna ungdomsverksamheten överlag i kommunen, en fråga Bollnäspartiet har drivit starkt. 

– Vi tror att alternativa driftsformer är ett bra sätt att få lite hastighet i processerna. Här behöver kommunen, det privata näringslivet, föreningslivet och alla parter i civilsamhället överlag hjälpas åt för att skapa trygga och utvecklande forum för ungdomar, säger Markus Wengelin, (BP). 

Den senaste tiden har Bollnäspartiet bjudit in ungdomar till pizzakvällar för att prata om vad de saknar i kommunen. Det har varit en bra uppslutning men partiet inser att man behöver hitta fler kommunikationsvägar på ungdomarnas villkor, där de känner sig lyssnade på och där deras röster faktiskt leder till förändring.

– Vi kan nog bara ödmjukt konstatera att vi vill vara ett parti för ungdomar, men att vi inte riktigt har lyckats hitta verktygen för att nå ungdomarna än. Vi har kommit en bit på vägen men behöver fortsätta arbeta för att hitta bra forum där vi kan kommunicera, säger Markus Wengelin. 

Läs mer om Bollnäspartiet och deras politik här.

I sommar har kommunen tagit över ansvaret för driften av Långnäsparken med ett speciellt fokus på ungdomar. Här har ungdomarna själva fått vara med och påverka vad som kommer att hända och det är ett exempel på en trygg mötesplats som Bollnäspartiet vill se fler av i kommunen. 

– Jag tror att barn och unga som bor och verkar i en trygg miljö mår bra. Barn och unga ska få möjlighet att hålla på med det som intresserar dem, vara den de är, umgås med dem de vill, utan att känna sig otrygg. Det tycker jag är ett tillräckligt skäl i sig själv för att satsa på unga, säger Oskar Myrberg. 

Dela artikeln

Mer läsning