Hela den här artikeln är en ANNONS från Kristdemokraterna

Kristdemokraten brinner för äldrepolitik: ”De måste ha inflytande över sin vardag”

Det är många som känner igen Andrea Hedenborg från kassan i en av de lokala matbutikerna. Men hon är även engagerad kristdemokrat och ledamot i kommunfullmäktige. En av frågorna som hon brinner för är äldrepolitik.

– Jag vill att alla ska kunna bo, leva och åldras med värdighet i Östersund, säger hon.

Andrea Hedenborg har varit aktiv kristdemokrat sedan valet 2018. Idag sitter hon i flera olika nämnder i kommunen, men inför årets val har hon en klar bild vilka frågor som intresserar henne.
– Under de senaste fyra åren har jag känt mig fram och bottnat i att jag vill vara med och förändra systemet från grunden. Jag är bland annat intresserad av frågor som rör våra äldre medborgare, säger hon.

Med sina 28 år har Andrea Hedenborg ett tag kvar till pension, men hon är väl medveten om att den dagen kommer. Hon möter dagligen äldre människor i sitt jobb som kassörska – och märker att många har det tufft.
– Det finns jättemycket att göra för våra äldre, men vi måste börja någonstans. Först och främst så måste de kunna leva ett aktivt liv och ha inflytande över sin vardag. De måste också bemötas med respekt och ha tillgång till god vård och omsorg, säger hon. 

”Vi måste lyssna på våra äldre”

Andrea Hedenborg tycker att vi måste börja se våra äldre som en resurs och ta tillvara på deras kunskap och livserfarenhet. Hon menar att ett fungerande samspel mellan generationer också är en viktig del av Kristdemokraternas äldrepolitik.
– Vi måste lyssna på våra äldre. Många vill till exempel bo kvar i sitt hem så länge som möjligt. Samtidigt finns det en stor grupp som känner att de behöver en annan boendeform, men som nekas en plats. Därför vill vi bland annat införa en äldreboendegaranti där varje person över 85 år har en lagstadgad rätt att få en plats på ett anpassat boende när – och om de så vill, säger hon. 

Under pandemin var ensamheten bland äldre stor, men Andrea Hedenborg berättar att det var ett problem redan innan 2020.
– Flera kommuner har genomfört förbättringar under pandemin, men det finns fortsatt behov av att bland annat stärka möjligheterna till digital gemenskap för äldre. Vi vill satsa på teknisk utrustning och utbildning riktade till äldre i särskilt boende eller med hemtjänst, säger hon. 

Kristdemokraterna vill även se reformer som minskar skillnaderna mellan mäns och kvinnors pensioner. De vill till exempel kompensera kvinnors lägre pensioner genom att utröka antalet barnrättsår från fyra till fem, samt automatiskt delad premiepension för föräldrar till barn under 12 år.
– Förutom att det stärker den enskildes ekonomi, signalerar det att det är en viktig samhällsinsats att ta hand om sina barn, säger Andrea Hedenborg.

Dela artikeln

Mer läsning