Hela den här artikeln är en ANNONS från Dalarnas Sjukvårdsparti

Närmare vård för alla och patienten i centrum

Snart är det valdag. I Dalarna arbetar Dalarnas sjukvårdsparti för att lyfta fram patientperspektivet i sjukvården. Det vill de göra genom att minska byråkratin, ge en fast vårdkontakt och konkreta satsningar som ger alla vård på lika villkor.

Dalarnas sjukvårdsparti har arbetat för att göra vården mer tillgänglig i hela Dalarna ända sedan de grundades inför valet 2006. Under den senaste mandatperioden har partiet genomfört en lång rad satsningar.

– Till exempel har vi öppnat en närvårdsakut i Ludvika. Dessutom har vi startat närsjukvårdsplatser på Särna vårdcentral. Där kan patienter läggas in över natten för observation istället för att skickas till närmsta sjukhus 12 mil bort. Vi vet att det efterfrågas i fler samhällen som har långt till sjukhus. Vi har även infört ett system som ger mer ersättning till vårdcentraler som förlänger sina öppettider. Dessutom har vi satsat på mobila team som gör hembesök i delar av regionen, något som behöver utvecklas än mer. För att födande inte ska tvingas åka långa sträckor kräver vi även att BB i Mora öppnas igen. Vi ser även att många av de åtgärder vi velat genomföra inte har gått på grund av pandemin. Du kan som läsare hjälpa till genom att du skyddar dig. Redan nu borde vi se över om det behöver införas särskilda Corona-avdelningar för att minska smittorisken, säger Ingvar ”Nille” Niilimaa.

Läs mer om Dalarnas Sjukvårdsparti och deras politik här.

En annan viktig fråga handlar om hur arbetsmiljön kan förbättras för vårdpersonal i regionen.

– Patienter måste få det bästa bemötandet utan att personalen behöver slita ut sig och må dåligt på arbetet. En typisk situation som skapar stress är när bemanningen är för låg. Här vill vi se en ordentlig satsning på arbetsmiljön så att de som har lämnat vårdyrket känner sig välkomna tillbaka igen. En viktig åtgärd är att minska byråkratin och avlasta vårdpersonal från arbetsuppgifter som inte är patientnära. Ett exempel på en positiv förbättring som genomförts är att personal från serviceförvaltningen idag avlastar vårdpersonal med sådant som städning och att hjälpa patienter till toaletten med mera. Samma satsning borde även införas inom psykiatrin. Vi ser även över lönesättningen så att den blir mer rättvis, exempelvis borde lång tjänstgöring och vidareutbildning till specialist ge mer i lönekuvertet, säger Ingvar Niilimaa.

Dalarnas sjukvårdsparti har i sitt valprogram ett stort fokus på att patienten alltid skall sättas i centrum i sjukvården.

– Det är viktigt, inte minst som äldre, att få träffa samma läkare och sjuksköterska vid kontakt med vården. Du ska inte behöva berätta din livshistoria varje gång. Därför premierar vi vårdcentraler som kan erbjuda fast läkarkontakt i vårdvalsavtalen. En annan viktig fråga är de långa kötiderna till BUP. Genom att vi nu öppnat upp för fler privata aktörer hoppas vi kunna korta köerna så att alla får hjälp i tid. Det är inte acceptabelt att barn och unga får vänta lång tid på att få psykiatrisk hjälp, säger Ingvar Niilimaa avslutningsvis. 

Läs mer om Dalarnas Sjukvårdsparti och deras politik här.

Dalarnas Sjukvårdsparti

Dalarnas Sjukvårdsparti arbetar för att den nära sjukvården ska utvecklas till nytta för medborgarna och att hälso- och sjukvården prioriteras i Region Dalarnas verksamhet. Partiet ingår i Dalasamverkan tillsammans med de fem partierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet.

Dela artikeln

Mer läsning

Annons / Dalarnas Sjukvårdsparti

Samma vårdkontakt viktigt för äldres trygghet 

Dalarnas sjukvårdsparti menar att äldres villkor inom vården är en avgörande valfråga. Regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius lyfter fram behovet av fler geriatriker och att äldre får samma vårdkontakt vid varje besök. ...

Läs mer
Annons / Dalarnas Sjukvårdsparti

Nu införs högkostnadsskydd för hjälpmedel 

För Dalarnas sjukvårdsparti är funktionshindrades rättigheter en hjärtefråga. Regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius berättar att partiet nu fått igenom reformer som gör vardagen enklare för alla med funktionshinder. ...

Läs mer