Hela den här artikeln är en ANNONS från Dalarnas Sjukvårdsparti

Nu införs högkostnadsskydd för hjälpmedel 

För Dalarnas sjukvårdsparti är funktionshindrades rättigheter en hjärtefråga. Regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius berättar att partiet nu fått igenom reformer som gör vardagen enklare för alla med funktionshinder.

– För oss är det en självklarhet att personer med funktionshinder ska ha samma tillgänglighet till samhället som alla andra. Den senaste mandatperioden har vi arbetat mycket med att göra priserna jämlika mellan olika funktionshinder. Efter 2,5 års arbete har vi precis fått fullmäktige att ställa sig bakom detta, vilket inneburit sänkningar av kostnader för flera typer av hjälpmedel, säger Lisbeth Mörk-Amnelius.

Läs mer om Dalarnas Sjukvårdsparti och deras politik här.

Frågan om att jämställa priserna på hjälpmedel har tidigare utretts av Socialstyrelsen men utan att det lett till nationella reformer. 

– Nu går vi före i Dalarna, vilket jag är stolt över. Responsen från funktionshinderrörelsen har också varit otroligt positiv. Värt att nämna är att vi nu har klubbat beslutet i Region Dalarna, för att det ska träda igenom så behöver det klubbas i regionens femton kommuner också. 

Förutom sänkta kostnader har partiet även infört ett högkostnadsskydd för hjälpmedel.

– Behöver du ha hörapparat så är det en stor fördel att ha en i varje öra. Tidigare skrev man bara ut en hörapparat för ett öra men det gör man inte idag. Innan reformen kostande det 500kr styck, idag får du istället två hörapparater för 250kr. Inom sjukvården i stort finns ett högkostnadsskydd, därför tyckte vi att det var självklart det borde finnas på hjälpmedel också. För de som har stora behov med till exempel hörapparat, rullstol och toalettförhöjare så blev det tidigare oerhört kostsamt för den enskilde. Dessa utsatta grupper tjänar mest på högkostnadsskyddet, berättar Lisbeth Mörk-Amnelius.

En annan viktig fråga för partiet är tillgängligheten till våra offentliga miljöer. 

– Funktionshinderorganisationerna har en viktig roll att komma med sin feedback om hur trafiklösningar och byggnader utformas så att de blir tillgängliga. Även för de som jobbar inom byggbranschen är det lätt att missa viktiga saker som underlättar tillgängligheten. Därför är det viktigt att de här grupperna får göra sin röst hörd. 

Olika partier har sina profilfrågor, att hjälpa personer med funktionshinder och sjukvård har alltid varit hjärtefrågor för Dalarnas sjukvårdsparti.

-Det är vi som har drivit den här frågan. Vi tycker att det är stötande att vissa funktionshinder ska vara dyrare än andra. Tack vare att vi drivit på i frågan och med gott samarbete från andra partier har ansträngningarna gett resultat för Dalarnas befolkning, avslutar Lisbeth Mörk-Amnelius.

Läs mer om Dalarnas Sjukvårdsparti och deras politik här.

Dalarnas Sjukvårdsparti

Dalarnas Sjukvårdsparti arbetar för att den nära sjukvården ska utvecklas till nytta för medborgarna och att hälso- och sjukvården prioriteras i Region Dalarnas verksamhet. Partiet ingår i Dalasamverkan tillsammans med de fem partierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. 

Dela artikeln

Mer läsning

Annons / Dalarnas Sjukvårdsparti

Samma vårdkontakt viktigt för äldres trygghet 

Dalarnas sjukvårdsparti menar att äldres villkor inom vården är en avgörande valfråga. Regionrådet Lisbeth Mörk-Amnelius lyfter fram behovet av fler geriatriker och att äldre får samma vårdkontakt vid varje besök. ...

Läs mer