FOTO: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Så är förtroendet för politikerna – Magdalena Andersson i topp

Statsminister Magdalena Andersson är den partiledare som svenskarna har allra högst förtroende för.
Från redan höga siffror ökar hon ytterligare i de senaste mätningarna – mycket tack vare det oroliga läget i omvärlden.
Lägst förtroende har Miljöpartiets båda språkrör samt Liberalernas Nyamko Sabuni.

Mätningar av förtroendet för partiledarna görs kontinuerligt. Den senaste mätningen gjordes av Kantar Sifo i början av mars på uppdrag av Expressen. Där syns ett tydligt ökat förtroende för Magdalena Andersson, som redan från börjat låg på höga nivåer. 

– När Stefan Löfvén slutade låg han på 38 procent och hon klev in på 41 procent. Hon hade ett starkt utgångsläge som under hösten ganska raskt ökade, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo. 

Sedan den senaste mätningen, i februari, har Magdalena Andersson ökat 10 procent till nuvarande 62 procent. Något som enklast kan förklaras med kriget i Ukraina. 

– Kraftiga ökningar är ovanligt, det sker bara vid barriärbrytande händelser. Man kunde se liknande uppgångar för Stefan Lövfén i mars-april 2020, då han ökade från 26 till 47 procent, säger Toivo Sjörén. 

62 procent är oerhört höga siffror, menar Sjörén. Senast vi såg så högt förtroende för en partiledare var under 2010-2011 då Fredrik Reinfeldt som högst låg upp mot 70 procent. 

Oklar effekt på valresultatet

Samtidigt ska man komma ihåg att det inte är en partisympatimätning och alltså inte är det samma som vad man skulle rösta på. 

– En del av förtroendet kommer från sympatisörer med andra partier. Att man tycker att Magdalena Andersson har hanterat situationen på ett bra sätt. Det finns en uppslutning kring flaggan-effekt. 

Förtroende för en politiker och en röst i valurnan är alltså inte automatiskt samma sak. 

– Det är en bit till valet och man kan nog inte säga vilken effekt det här får. Det beror också på vad som händer med ekonomi och liknande. Men det är såklart en bra utgångspunkt om du har förtroende för en person. Om du till exempel tittar på språkrören som har 7-8 procent – de börjar i uppförsbacke. När de säger saker har de mycket svårare att övertyga eller bli lyssnade till, säger Toivo Sjörén.

Just Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund, liksom Liberalernas Nyamko Sabuni, ligger stadigt i botten när det kommer till förtroende. När det gäller Sabuni har hon dalat sedan hon tog över efter Lars Leijonborg. 

– Det har varit lågt under hösten och i år har det bara varit ensiffrigt. Med de låga procenttal som partiet har i sig är det ett allvarligt problem för dem att hon inte lyckas tränga igenom och skapa något förtroende. 

Vad ska de som ligger lågt göra för att öka i förtroende?

– Jag brukar säga att de måste vara spetsiga i åtminstone någon fråga där man kan tränga igenom. En stark profil och tydlighet är det viktigaste. Är man så liten har man inte råd att vara duktig i alla frågor utan man måste välja en enda stark fråga som man kan driva, säger Toivo Sjörén.

De tappar mest

I den senaste mätningen ligger Moderaternas Ulf Kristersson långt under Magdalena Andersson. Medan hon har klättrat rejält har hans linje varit i stort sett oförändrad. 

De två som tappar mest i förtroende är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson och Västerpartiets Nooshi Dadgostar, som dock ligger kvar i mitten av skalan. 

En som har tappat under tid är Centerns Annie Lööf som nu ligger runt 25 procent tillsammans med flera andra. 

TEXT: Therese Färsjö

EXPRESSEN/SIFO PARTILEDARFÖRTROENDE MARS

Magdalena Andersson (S): 62 procent (+10)*

Ulf Kristersson (M): 36 procent (+1)

Jimmie Åkesson (SD): 27 procent (-4)*

Ebba Busch (KD): 26 procent (-2)

Annie Lööf (C): 25 procent (+2)

Nooshi Dadgostar (V): 24 procent (-6)*

Nyamko Sabuni (L): 9 procent (+1)

Per Bolund (MP): 8 procent (-1)

Märta Stenevi (MP): 7 procent (+1)

*Signifikant förändring sedan mätningen i februari.

Dela artikeln

Mer läsning