Så gör du om du saknar ditt röstkort

De flesta svenskar ska ha fått sina röstkort hemskickade av Valmyndigheten.
Men det händer att röstkortet försvinner innan den officiella valdagen 11 september. 
Här är lösningen för att din röst ändå ska kunna räknas.

Guide till förstagångsväljare – så funkar det

Statsvetare räknar med ett ovanligt högt valdeltagande i år. Andelen som förtidsröstar förväntas inte bara bli högre än förra året, det förväntas till och med bli rekordhögt i år. I alla delar av landet väljer fler och fler svenskar att inte gå till valurnorna på valdagen. Men vad gör man om man tappat bort, eller rent av aldrig har fått, sitt röstkort?

Så beställer du nytt röstkort

Valmyndigheten har haft som ambition att svenska hushåll ska ha mottagit röstkortet i brevlådan den 24:e augusti som senast. Det finns alltid en felmarginal att ta hänsyn till, men de allra flesta ska ha fått röstkortet i brevlådan. Är du en av de som tappat bort eller inte fått ditt röstkort? Då kan du beställa ett nytt, ett så kallat dubblettröstkort.

Nytt röstkort beställer du här

När är sista dagen att beställa nytt röstkort?

Fram till den 11:e september, på den officiella valdagen, kan du förtidsrösta. Behöver du beställa ett nytt röstkort nu i sista stund kan du beställa via e-post. Räkna med 1-3 dagars leveranstid av dubblettröstkortet om du beställer det via e-post. 

Så röstar du från utlandet

Det finns två sätt att rösta från utlandet. Du kan brevrösta eller förtidsröstar på närmaste ambassad eller konsulat. Varken brevröstning eller förtidsröstning går att göra på själva valdagen. Det behöver ha gjorts innan 11:e september.

Tänk på att ha med dig en giltig ID-handling när du besöker ambassaden eller konsulatet. Du behöver inte ha med dig röstkortet, men det går smidigare om du har det.

Se mer info om hur du röstar från utlandet

Källa: Valmyndigheten

Text: Emanuel Kristing

Dela artikeln

Mer läsning