Hela den här artikeln är en ANNONS från Kristdemokraterna

Så vill Kristdemokraterna förbättra hälso- och sjukvården i Jämtland Härjedalen

Lars-Erik Olofsson är läkaren och sjukvårdspolitikern som avgick som regionråd för drygt ett år sedan på grund av att Kristdemokraterna inte fick gehör för sin personalpolitik i den politiska alliansen. Nu är han redo att fortsätta fajten.
– Jag har kämpat för att vi ska få bort arbete varannan helg i sjukvården och bättre scheman – och jag kommer att slåss för det igen, säger han.

Han är överläkare i infektionsmedicin och gruppledare för Kristdemokraterna i Jämtland Härjedalen, men Lars-Erik Olofsson intresse för partiet sträcker sig ända tillbaka till början av 1960-talet. 

– Jag har i princip varit kristdemokrat hela livet. Jag är uppväxt i en liten by som heter Stigen i Dalsland, men jag lämnade familjehemmet tidigt. Efter gymnasiet arbetade jag i Afrika och sedan utbildade jag mig till läkare i Göteborg. Jag kom till Jämtland med min familj för 23 år sedan och vi trivs jättebra, säger han. 

Men det skulle dröja flera år innan Lars-Erik Olofsson, idag 64 år, blev aktiv politiker. Det var stafettläkarstoppet 2013 som till slut fick honom att ”gå i taket”, som han själv säger.

– Jag insåg att det inte bara går att sitta i fikarummet och diskutera. Det leder ingenstans. Man måste engagera sig för att få till en förändring, säger han.

Sedan dess har han både synts och hörts i de politiska rummen i Härjedalen och Jämtland. Lars-Erik Olofsson viktigaste frågor har alltid varit personalpolitik och kompetensförsörjning för att få till en fungerande sjukvård. 

– Vi får inte glömma bort sjuksköterskor och undersköterskor. Utan dem kan vi inte få en bra sjukvård. Hela kedjan måste fungera. De har blivit eftersatta som yrkesgrupper i allt för många år. Jag har kämpat för dem sedan jag blev involverad i politiken för åtta år sedan – och jag kommer att fortsätta att kämpa för dem, säger han.

”Vi vill att regionerna i dess nuvarande form avskaffas och reduceras till sex sjukvårdsområden”

Det som Lars-Erik Olofsson ständigt lyfter fram är att det krävs handling och inte bara snack. De viktigaste punkterna, enligt honom just nu, är arbetsmiljö som skapar möjlighet till återhämtning och lön. Han kommer även att fortsätta att slåss för helgarbete högst två av fem helger i rad, men han har fler saker på sin agenda. 

– Kristdemokraterna vill på sikt ha en ökad nationell styrning, ansvar och finansiering av hälso- och sjukvården. Vi vill att regionerna i dess nuvarande form avskaffas och reduceras till sex sjukvårdsområden. Vi vill även att mer professionella styrelser leder sjukvården inom varje sjukvårdsområde, säger han och fortsätter:
– Vi kallar det för århundradets sjukvårdsreform. Liknande sjukvårdsreformer har genomförts i Danmark och Norge – och vi kan lära oss mycket av dem.  

Dela artikeln

Mer läsning