Tveksamma väljare kan få vågmästarroll i valet

Med några månader kvar till valet är många svenskar fortfarande osäkra på vilket parti som ska få deras röst.
Mycket står och väger i både toppen och botten – och de tveksamma väljarna ser ut att få en vågmästarroll inför höstens val.

En ny undersökning visar att Socialdemokraterna hade fått nästan en fjärdedel av rösterna om det hade varit val idag. Moderaterna skulle ha fått 18,2 procent av rösterna. Tredje största parti är Sverigedemokraterna med 16 procent. 

Under riksdagsspärren hamnar enligt undersökningen Liberalerna med 2,4 procent av rösterna, och Miljöpartiet med 3,1 procent. Samtidigt visar undersökningen att Liberalerna har ett betydligt större förtroende än så hos väljarna när det gäller skolfrågor, och Miljöpartiet anses ha bäst politik av alla partier när det gäller miljö- och klimatfrågor.

Centerpartiet och Kristdemokraterna kryper bara strax över 4 procentstrecket. 

Högt förtroende i jämställdhetsfrågor

Lite mer vind i seglen är det för Vänsterpartiet som skulle ha fått drygt 7 procent av svenskarnas röster om det hade varit riksdagsval idag. En del av förklaringen är troligen partiets jämförelsevis höga förtroende i jämställdhetsfrågor: nästan 13 procent av väljarna anser att Vänsterpartiet har bäst politik där. 

En utmaning för alla partier tycks fram till valet bli att vinna över alla tveksamma väljare på sin sida. Hela 13,3 procent uppger att de fortfarande är tveksamma angående vilket parti de ska rösta på, 1,2 procent hade idag röstat blankt och drygt 2 procent hade inte röstat alls.

Valundersökningen har genomförts av Syno. Svarat har personer från hela landet från 18 år och uppåt.

Dela artikeln

Mer läsning