Hela den här artikeln är en ANNONS från Bollnäspartiet

Undvik den vanliga missen i valet: “Jättemöjlighet att rösta på olika partier”

Snart är det dags för val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. Men visste du att det går att rösta på olika partier i de tre valen?
– Ny forskning visar att det är många som inte vet att man kan rösta på ett lokalt parti, säger Benny Engberg, Bollnäspartiet.

Söndagen den 11 september 2022 är det dags att söka sig till vallokalerna för att rösta på det parti som du vill ska bestämma – om du inte redan har hunnit förtidsrösta. Något som är bra att känna till innan du tar ditt beslut är att du har möjlighet att röstdela. Det vill säga rösta på olika partier i kommun-, region- och riksdagsvalet. 

– Många röstar på exempelvis Socialdemokraterna rakt igenom. Men som medborgare har man en jättemöjlighet att rösta på olika partier i de olika valen. Kanske lägger man en röst på Magdalena Andersson i det nationella valet, Moderaterna i det regionala valet och en röst på ett lokalt parti i det kommunala valet, säger Benny Engberg, Bollnäspartiet, kommunalråd i Bollnäs kommun och ordförande i riksorganisationen Lokala Partiers Nätverk. 

Läs mer om Bollnäspartiet och deras politik här.

Benny Engberg, Bollnäspartiet.

Lokala Partiers Nätverk är en organisation för samarbete mellan partier verksamma på kommunal nivå. De driver alla olika frågor men enas i att föra politiken närmare medborgarna och tillsammans höja den lokala rösten. 

– Vi är som ett lag med 35 partier runt om i Sverige som hjälper varandra och går ihop gemensamt för att lyfta viktiga frågor som exempelvis röstdelning, säger Benny Engberg. 

”Det är många som inte vet att man kan rösta på ett lokalt parti”

Han menar att de finns en stor vinning för medborgarna på lokal nivå att ha partier som brinner för kommunala frågor som skola, äldreomsorg och kultur. Partier som inte styrs av ideologi utan lyssnar och uppmärksammar det medborgerliga perspektivet. 

– Jag tror att våra möjligheter att vara lyhörda är större eftersom vi inte styrs från ett parti på nationell nivå. Hos oss är det inte en viss ideologi som styr utan behovet hos våra medborgare, berättar Benny Engberg.

Läs mer om Bollnäspartiet och deras politik här.

Den senaste mandatperioden har Bollnäspartiet varit en del av en majoritet tillsammans med Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet. Benny Engberg tycker att samarbetet har fungerat bra och är framför allt stolt över att de har skapat en bra dialog och samverkan med kommunens tjänstepersoner. 

– Det är otroligt viktigt för oss politiker att fortsätta lyssna och ta del av den kunskap som finns i våra tjänstepersonsled så att vi politiker pekar åt rätt håll. Vi i Bollnäspartiet vill fortsätta att arbeta på det vi påbörjat, ständigt göra andra bättre och vara en bra lagspelare, säger han. 

Dela artikeln

Mer läsning