Guide till förstagångsväljare – så funkar det

Vad är ett allmänt val? Och hur röstar man egentligen?
Här är allt du behöver veta som förstagångsväljare.

Den 11 september går vi till val i Sverige och för att få rösta måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Som förstagångsväljare har du antagligen många frågor och funderingar inför valet. Därför har vi sammanställt en guide med allt du behöver ha koll på. 

Kommun-, landstings- och riksdagsval – vad är skillnaden? 

I Sverige har vi tre allmänna val som hålls den fjärde söndagen i september vart fjärde år; kommunvalet, landstingsvalet och riksdagsvalet. Kommunfullmäktige beslutar om bland annat skolan och bebyggelsen där du bor, medan landstingsfullmäktige ansvarar för exempelvis sjukvården och lokaltrafiken. Riksdagen beslutar till exempel om statsbudgeten samt om vilka skatter och lagar som ska gälla i hela Sverige. När du röstar har du möjlighet att vara med och påverka vad som händer både på lokal och nationell nivå de närmaste fyra åren. 

När är det dags att rösta?

De flesta brukar gå till sin vallokal på valdagen för att rösta. På röstkortet, som skickas till dig 18 dagar innan valdagen, finns adress och öppettider till din vallokal. Om du hellre vill förtidsrösta kan du göra det var som helst i landet i utsedda lokaler. Oavsett hur du väljer att rösta är det viktigt att du har med dig din id-handling. För att kunna rösta i förväg behöver du även ha med dig ditt röstkort. 

Hur röstar man?

Det första du ska göra när du kommer in i vallokalen är att välja valsedlar. Om du ska rösta på ett mindre parti, som inte har någon valsedel, finns det blanka valsedlar där du själv kan skriva partiets namn. Valsedlarna finns i tre olika färger. De vita är för kommunvalet, de blåa för landstingsvalet och de gula för riksdagsvalet. Ta med dig valsedlarna och dina tre valkuvert – ett för varje val du får rösta i – och ställ dig bakom en ledig valskärm. Lägg i en valsedel per kuvert och kontrollera gärna en extra gång att du har en lapp i vardera färg. Förslut valkuverten och lämna sedan över dem till röstmottagaren. Efter att röstmottagaren har tittat på din id-handling och prickat av att du har röstat, lägger hen kuverten i valurnorna – och sedan är det klart. Nu har du röstat för första gången. 

Källa: Valmyndigheten

Text: Sara Schedin

Dela artikeln

Senaste guiderna