
Guide till förstagångsväljare – så funkar det
Här är allt du behöver veta som förstagångsväljare....
Läs merAtt rösta i ett allmänt val är ett sätt för medborgarna i en demokrati att vara med och påverka de politiska beslut som tas. Därför är varje röst viktig. Har du inte möjlighet att ta dig till vallokalen den 11 september? Ingen fara, det går att lösa ändå. Här listar vi olika sätt att rösta på.
Från och med dagen du har ditt röstkort i handen har du möjlighet att förtidsrösta. Röstkortet skickas till din folkbokföringsadress i god tid innan valet går av stapeln. Du behöver inte ens vistas på din hemort när du förtidsröstar, utan kan rösta varsomhelst i landet i utsedda lokaler. Allt du behöver ha med dig är din id-handling och ditt röstkort.
Om du befinner dig utomlands kan du tyvärr inte rösta på själva valdagen. Du behöver därför antingen brevrösta eller förtidsrösta på en ambassad eller ett konsulat. För att brevrösta ska du ha två myndiga vittnen, som inte behöver vara svenska medborgare, och särskilt material som går att beställa från Valmyndighetens webbplats. När du brevröstar ska dina vittnen fylla i sina uppgifter på ytterkuvertet, som du själv sedan ansvarar för att frankera och skicka iväg i tid. Har du valt att förtidsrösta utomlands fungerar röstprocessen precis som när du förtidsröstar i din vallokal hemma i Sverige.
Om du, på grund av exempelvis ålder, sjukdom eller funktionsnedsättning, varken har möjlighet att gå till vallokalen på valdagen eller att förtidsrösta på egen hand, kan du rösta med bud. Det innebär att någon annan tar med din röst till vallokalen, eller till en lokal för förtidsröstning. Att rösta via bud kräver också att du har ett vittne och du behöver beställa särskilt material från Valmyndigheten. Bara vissa personer kan vara bud, exempelvis dina föräldrar, barn, syskon eller din partner, men alla personer över 18 år kan vara vittne.
Skulle det vara så att du inte kan ta dig till vallokalen och inte heller har någon som kan agera bud åt dig, kan en så kallad ambulerande röstmottagare komma dit du är och på så sätt ta emot din röst.
Källa: Valmyndigheten
Text: Sara Schedin
Här är allt du behöver veta som förstagångsväljare....
Läs merDet finns vissa krav du behöver uppfylla för att kunna kandidera i ett kommunval. ...
Läs mer