SCB:s sammanställning:
Vänstervindar i storstäderna

Storstädernas partisympatier drar åt vänster.
Det visar en sammanställning av de partisympatiundersökningar som Statistikmyndigheten SCB* gjort sedan 2010.
– Det går att se tydliga skillnader mellan storstäderna och resten av landet, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB.

Under de senaste tolv åren har samtliga riksdagspartier upplevt toppar och dalar i SCB:s partisympatiundersökningar. Men när nu SCB ställt statistiken från Sveriges tre storstäder mot resten av landet framträder mönster. 

– Ett exempel är att Vänsterpartiet nästan tredubblat sitt stöd i storstäderna men inte alls lika mycket i resten av Sverige. Ett annat är att Sverigedemokraternas sympatier ökat mer utanför storstäderna än i dem, säger Mikaela Järnbert.

Sammanslagning av resultat

Storstädernas partisympatier har mätts genom en sammanslagning av resultaten i partisympatiundersökningarna för Stockholms kommun, Göteborgs kommun och Stormalmö, som utgörs av tolv kommuner. Definitionen av Stormalmö kan enligt SCB förklara några av skillnaderna i jämförelsen med Stockholm och Göteborg.

Ökningen för Vänsterpartiet är till exempel tydlig i Stockholms och Göteborgs kommuner, men inte lika tydlig i Stormalmö. Samtidigt är stödet för Sverigedemokraterna större i Stormalmö än i riket som helhet.

De är störst i städerna

Tre partier har konsekvent varit större i storstäderna än i övriga landet: Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Under perioden har tre andra partier varit större utanför storstäderna: Socialdemokraterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

– Moderaternas stöd var tidigare större i storstäderna, men det har varierat lite de senaste åren. Nu är det på ungefär samma nivå. För Centerpartiet är skillnaden tydligare. Där har det skett ett skifte och deras stöd är nu tydligt större i storstäderna än i resten av landet.

*Länk till SCB:s sammanställning.
Text:
David Jakobsson

Dela artikeln

Mer läsning