Undersökning: Viktigaste frågorna inför valet i höst

Lag och ordning framför allt! Men även sjukvården, klimatet och Nato-medlemskap sticker ut på listan över vilka frågor svenska folket tycker är viktigast inför höstens val.

En ny undersökning som genomförts av Syno på uppdrag av Valkampanj.se visar nu att nästan 16 procent av svenska folket väljer lag och ordning som sin viktigaste valfråga, följt av sjukvården som 12 procent tycker är viktigast när endast en fråga får väljas.

Högt upp på listan – med tio procent – hamnar även miljö- och klimatfrågan. 

Här vinner vården

När flera alternativ får väljas gällande vilka frågor man upplever som viktigast inför valet i höst står sjukvården som vinnare, då hela 57 procent har med den som en av sina viktigaste valfrågor. Invandring/integration, lag och ordning, utbildning och äldreomsorgen ligger också många varmt om hjärtat.

Nato hetare än barnomsorgen

2022 års händelser i Sverige och världen avspeglas också i undersökningens resultat. Medlemskap i Nato och bränslepriserna är just nu lika viktiga frågor som arbetslösheten, enligt svenska folket. De hamnar även högre än till exempel frågor gällande socialförsäkringar, boende och barnomsorgen. 

Valundersökningen har genomförts av Syno, som har intervjuat ett urval av svenskar från 18 år och uppåt från hela landet om deras åsikter inför valet 2022.

Dela artikeln

Mer läsning